Nyanga Weder
Personalia & opleiding
Rotterdam 30 mei 1988
Nyanga Orecia Avalaisa Weder
Zoon (2022) Dochter (2021)
Cultuurwetenschappen 

Teamleider digitale communicatie & online 
Ik heb op de basis- en middelbare school gezeten in het centrum van Rotterdam. Mijn eerste jaren op de universiteit was ik voornamelijk bezig met het verwerken van een cultuurshock. Waar was die multiculturele samenleving gebleven? 

Uiteindelijk Cultuurwetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, omdat ik in mijn jongere jaren enorm kon genieten van musea, maar me heel erg bewust was van het feit dat het publiek voornamelijk bestond uit mensen die niet op mij leken. Destijds veel gewerkt met het thema slavernijverleden en focus op educatie, marketing en communicatie. Door de jaren heen zie ik dat er nog zoveel meer nodig is om een breder publiek te bereiken….
Nu ruim 6 jaar werkzaam bij het Wereldmuseum (voormalig Tropenmuseum, Museum Volkenkunde, Afrika Museum en Wereldmuseum Rotterdam). De komende tijd  wil ik graag middels digital marketing hetgeen dat volgens mij mist toevoegen. 

Familie in context
Geportretteerd op landgoed Zypendaal van voormalig eigenaar van plantage Vossenburg  Suriname. Ik ben van deze plantage een nazaat….In mijn leven is familiegeschiedenis heel erg belangrijk. Vanaf ongeveer mijn 12e ben ik onderzoek gaan doen naar mijn familie en de bredere contexten waarbinnen deze te bekijken zijn. Zo kwam ik in aanraking met kennis over de slavernijgeschiedenis, verhalen over pre-koloniaal Afrika, Afro-Surinaamse en specifiek Marron- geschiedenis kunst en cultuur, Rotterdam na WOII, migratie en de doorwerking van geschiedenis op generaties die volgen. 

In de afgelopen jaren heb ik hierbij bewust en onbewust elementen uit de contextuele theorie van Bert Hellinger toegepast voor onder andere het creëren van een meerstemmig begrip.*

*(Mogelijk gemaakt door mijn moeder de post hbo contextuele leerlingbegeleiding heeft gevolgd waar ik voor een groot deel in mijn vrije tijd over kon mee leren)

‘Ancestral Rhythm’, 2021. Nyanga Weder op het landgoed bij Huis Zypendaal. Beeld: Leonel Picaardo.
(Net)werken in vrije tijd
Ondernemer; Marketing & communicatie, performing artist

Sinds 2016 ben ik actief als ondernemer. Dit is ontstaan op vraag van Wereldmuseum Rotterdam. Ik schreef een artikel en column voor een tentoonstellingscatalogus en blogs. Hierna volgden diverse opdrachten van marketing tot performances met mijn dansachtergrond.
Veel van deze opdrachten zijn in de aanloop naar Keti Koti of hebben met de (doorwerking van) koloniale en slavernijgeschiedenis te maken. Aanstaande zaterdag ben ik een halve dag bij een fotoshoot die ik produceer en over een week voor de derde en laatste keer onderdeel van het programma bij de opening van een mini tentoonstelling met 10 waargebeurde verhalen uit het koloniale en slavernijverleden voor de Belastingdienst en Douane. 
Video van deel optreden voor de Belastingdienst & Douane, Rotterdam april 2024. 
KLIK OP DE FOTO om de video af te spelen. 
Strategie, bedrijfsprocessen, verandermanagementadvies, coachend leidinggeven


Veel van wat ik in deze kennismaking met jullie heb gedeeld komt vaak niet aan de orde als ik in gesprek ben over mijn ambities. Echter mijn veelzijdigheid en creativiteit heeft ervoor gezorgd dat mijn interesse voor het doorgronden van bedrijfscultuur, optimaliseren van processen, adviseren en ontwikkelen van strategieën enorm is geworden. Over dit laatste zullen we het waarschijnlijk veel meer hebben en vandaar de keus om andere ervaringen in deze presentatie te belichten. 
Back to Top